Tehergépjármű

Tehergépjárműve vizsgára való felkészítését vállaljuk. Ahhoz, hogy tehergépkocsija megfeleljen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elvárásainak, szabályzatainak és nem utolsó sorban az Ön illetve környezetének biztonságos közúti forgalomban való részvételéhez, mi maximálisan csak a lehető legjobb munkát igyekszünk kiadni műhelyünkből. Több száz elégedett ügyfelünk igazolja számunkra, hogy jól végezzük munkánkat, mikor újra és újra megtisztelnek bizalmukkal, és minket választanak!

Rövid határidővel vállaljuk tehergépjárművek gyors és zökkenőmentes műszaki vizsgáztatását Zalaegerszegen!

Környezetvédelmi felülvizsgálat


 

Eljáró hatóságok (szervezetek): az illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatalok és a velük szerződésben álló vizsgáló állomások

A környezetvédelmi felülvizsgálatok szabályait a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet tartalmazza.

A rendelet alapján környezetvédelmi felülvizsgálatot kell végezni a magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott, belső égésű motorral meghajtott vagy egyéb üzemű járművekre, a muzeális jellegű jármű, a motorkerékpár, a segédmotoros kerékpár, a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű kivételével.

A jármű környezetszennyezési jellemzőit forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos vizsgálat keretében elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálat során kell ellenőrizni. A környezetvédelmi felülvizsgálat eredményét a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott „Műszaki adatlap” tartalmazza. 

A forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos vizsgálatot megelőzően elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálat eredményét a környezetvédelmi vizsgáló állomás által elektronikus úton rögzített tanúsítást, a „Műszaki adatlap” környezetvédelmi adatsoraival és minősítésével megegyező tartalmú „Környezetvédelmi adatlap” tartalmazza. A 30 napon belül kiállított megfelelt minősítést tartalmazó „Környezetvédelmi adatlap”-ot a forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos műszaki vizsgálatot végző vizsgáló állomás – a jármű környezetvédelmi megfelelőségének tanúsításaként – a vizsgálata során elfogadja.

Új jármű forgalomba helyezése esetén, a jármű környezetvédelmi megfelelősége mérések végrehajtása nélkül is tanúsítható, ha a jármű jellemzői a gyártó által meghatározott valamennyi átadási, műszaki és minőségi követelménynek megfelelnek, és a gyártó, illetve vezérképviselet nyilatkozik a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásáról.

Előzetes műszaki vizsga átvizsgálás: Ügyfeleink igénye esetén a műszaki vizsgáztatást megelőzően átvizsgáljuk tehergépkocsiját annak érdekében, hogy az minden tekintetben megfeleljen hatósági előírásoknak és Önnek ne kelljen pótdíjat fizetnie egy esetleges hibáért.

Műszaki vizsgához szükséges iratok

Magánszemély esetén:

  • Személyi igazolvány
  • Lakcím kártya (ha van)
  • Meghatalmazás gépjármű tulajdonostól (formanyomtatvány itt)
  • Gépjármű forgalmi engedély
  • Érvényes kötelező felelősség biztosítás

Jogi személy esetén:

  • Cégkivonat
  • Aláírási címpéldány
  • Meghatalmazás (formanyomtatvány itt)
  • Gépjármű forgalmi engedély

Műszaki vizsga követelményei

Fékvizsgálat: Fontos hogy első és hátsó fékberendezéseink közel egyforma hatásossággal működjenek. A fékek hatásfokát fékpadon ellenőrizzük szervizünkben. Elengedhetetlen hogy a hátsó fékek is megfelelő hatásfokkal vegyenek részt a jármű lassításában. A rögzítőféknek dupla szerepe van a tehergépkocsiban, ezért nélkülözhetetlen, hogy kiváló állapotban legyen. A műszaki vizsga során a fékvizsgálatakor nemcsak a fékerő eltérést vizsgáljuk, hanem azt is, hogy milyen mértékű kivezérelt nyomás mellett érjük el az adott fékhatást. Ezzel fény derül arra, ha a tehergépkocsi fékberendezése hibás, esetleg fékpofák, féktárcsák, fékbetétek vagy fékdobok geometriai tűréseiknek nem felelnek meg, illetve, hogy a környezeti behatás következtében korrodáltak és  a mechanikájuk szorul.

Futómű vizsgálat: A vizsgálatot mozgatópad segítségével végezzük szervizünkben. Az átnézés során minden gömbfejet, gumiszilentet, porvédő gumit ellenőrzünk.

Kipufogórendszer átnézése: A kipufogórendszer nem lehet korrodált, és nem lehet tömítetlen. Ha perforált vagy tömítetlen a kipufogó, akkor a tehergépkocsi nem felelne meg a műszaki vizsga követelményeinek.

A szélvédő állapota: Az első szélvédőn nem lehet repedés, sérülés. (Kőfelverődés csak abban az esetben engedélyezett a műszaki vizsga során, ha az javítva van.)

  • Az első szélvédőn és a B oszlop előtt a fényvédó fólia csak akkor engedélyezett, ha műbizonylattal rendelkezik és 75% legalább a fényáteresztő képessége.

Korrózió: Ügyeljünk arra, hogy minden olyan korrodált felületet számoljunk fel, ami okot adhat a mechanikai jellemzők romlásának rövid időn belül.

Ülések, biztonsági övek: Az üléseknek nem lehet holtjátéka, nem mozoghatnak, azoknak működőképesnek és állíthatónak kell lenniük. A biztonsági öveknek működőképeseknek és kapcsolhatóaknak kell lenniük.

Világító, fény- és hangjelző berendezések: A műszaki vizsga folyamán minden lámpának működnie kell, ami a tehergépkocsira van szerelve. A kürtnek működőképesnek az ablakmosó ablaktörlő berendezésnek kiválónak kell lenni. Az indexek sárga fénnyel villogjanak.

Gumiabroncsok és felni: A gumik nem lehetnek kopottak. A bordák mélysége meg kell, hogy haladja a 3 mm-t.

Kötelező kiegészítők: Egészségügyi csomag, elakadásjelző háromszög.