Személygépkocsi

Személygépkocsija vizsgára való felkészítését vállaljuk. Ahhoz, hogy személygépkocsija megfeleljen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elvárásainak, szabályzatainak és nem utolsó sorban az Ön illetve környezetének biztonságos közúti forgalomban való részvételéhez, mi maximálisan csak a lehető legjobb munkát igyekszünk kiadni műhelyünkből. Több száz elégedett ügyfelünk igazolja számunkra, hogy jól végezzük munkánkat, mikor újra és újra megtisztelnek bizalmukkal, és minket választanak!

Rövid határidővel vállaljuk személygépkocsik gyors és zökkenőmentes műszaki vizsgáztatását Zalaegerszegen!

Környezetvédelmi felülvizsgálat


 

Eljáró hatóságok (szervezetek): az illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatalok és a velük szerződésben álló vizsgáló állomások

A környezetvédelmi felülvizsgálatok szabályait a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet tartalmazza.

A rendelet alapján környezetvédelmi felülvizsgálatot kell végezni a magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott, belső égésű motorral meghajtott vagy egyéb üzemű járművekre, a muzeális jellegű jármű, a motorkerékpár, a segédmotoros kerékpár, a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű kivételével.

A jármű környezetszennyezési jellemzőit forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos vizsgálat keretében elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálat során kell ellenőrizni. A környezetvédelmi felülvizsgálat eredményét a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott „Műszaki adatlap” tartalmazza. 

A forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos vizsgálatot megelőzően elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálat eredményét a környezetvédelmi vizsgáló állomás által elektronikus úton rögzített tanúsítást, a „Műszaki adatlap” környezetvédelmi adatsoraival és minősítésével megegyező tartalmú „Környezetvédelmi adatlap” tartalmazza. A 30 napon belül kiállított megfelelt minősítést tartalmazó „Környezetvédelmi adatlap”-ot a forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos műszaki vizsgálatot végző vizsgáló állomás – a jármű környezetvédelmi megfelelőségének tanúsításaként – a vizsgálata során elfogadja.

Új jármű forgalomba helyezése esetén, a jármű környezetvédelmi megfelelősége mérések végrehajtása nélkül is tanúsítható, ha a jármű jellemzői a gyártó által meghatározott valamennyi átadási, műszaki és minőségi követelménynek megfelelnek, és a gyártó, illetve vezérképviselet nyilatkozik a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásáról.

Előzetes műszaki vizsga átvizsgálás: Ügyfeleink igénye esetén a műszaki vizsgáztatást megelőzően átvizsgáljuk személygépkocsiját annak érdekében, hogy az minden tekintetben megfeleljen hatósági előírásoknak és Önnek ne kelljen pótdíjat fizetnie egy esetleges hibáért.

Műszaki vizsgához szükséges iratok

Magánszemély esetén:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcím kártya (ha van)
 • Meghatalmazás gépjármű tulajdonostól (formanyomtatvány itt)
 • Gépjármű forgalmi engedély
 • Érvényes kötelező felelősség biztosítás

Jogi személy esetén:

 • Cégkivonat
 • Aláírási címpéldány
 • Meghatalmazás (formanyomtatvány itt)
 • Gépjármű forgalmi engedély

Műszaki vizsga követelményei

Fékvizsgálat: Fontos hogy első és hátsó fékberendezések tengelyenként közel egyforma hatásossággal működjenek.  A fékek hatásfokát görgős fékpadon ellenőrizzük szervizünkben. Elengedhetetlen, hogy a hátsó fékek is megfelelően lassítsák a személygépkocsit. A rögzítőféknek dupla szerepe van a gépkocsiban, ezért fontos, hogy előírásnak megfelelő állapotban legyen. A műszaki vizsga során a fékvizsgálatakor nemcsak a fékerő eltérést vizsgáljuk, hanem azt is, hogy mekkora pedálerőnél érjük el az adott fékhatást. Ezzel fény derül arra, ha a gépkocsi fékrásegítője hibás, esetleg fékpofák, féktárcsák, fékbetétek vagy fékdobok nem elégítik ki maximálisan az előírt mérethatárértékeket.

Lengéscsillapítók vizsgálata: A lengéscsillapítók vizsgálatát próba padon ellenőrizzük. A gépkocsi mellső tengelyével felhajtanak a kollégáink a lengéscsillapító vizsgáló padra. A pad méri a tengelyterhelést, majd az EUSAMA mérési rendszer előírásai alapján a futóművet a saját rezonancia frekvenciájával magasabb értékkel gerjeszti, függőleges irányban. A lengetés után megvizsgálja, hogy mennyi idő alatt és milyen amplitúdóval áll vissza a kerék alap állapotba. A mért értéket százalékban mutatja nekünk, és egyben minősít is, hogy megfelelt a mérés vagy sem.

Futómű vizsgálat: A vizsgálatot szerelőaknán végezzük szervizünkben. A vizsgálat során minden gömbfejet, gumiszilentet, porvédő gumit ellenőrzünk. A műszaki vizsga során a legfontosabb, hogy a gömbfejeknek ne legyen holtjátéka, és a futómű gumialkatrészei ne legyenek kiszakadva, kikopva.

Kipufogórendszer átnézése: A kipufogórendszer nem lehet rozsdás-korrodált, és nem lehet tömítetlen.

A szélvédő állapota: Az első szélvédőn nem lehet sérülés még egy egészen kicsi sem. Kőfelverődés csak abban az esetben engedélyezett a műszaki vizsga során, ha az javítva van.

 • B oszlop előtti üvegfelületen a fóliázás csak műbizonylattal és minimum 75%-ot elérő fényáteresztő képességgel rendelkező minőséggel engedélyezett. A százalékos érték a szélvédővel együttesen értendő.
 • Ha pótféklámpa van a gépkocsin és a hátsó szélvédő fóliázott, akkor a féklámpa helyét ki kell vágni.

Korrózió: A személygépkocsin nem lehet korrózió.

Ülések, biztonsági övek: Az üléseknek nem lehet holtjátéka, nem mozoghatnak, azoknak működőképesnek és állíthatónak kell lenniük. A biztonsági öveknek működőképeseknek és kapcsolhatóaknak kell lenniük.

Világító, fény- és hangjelző berendezések: A műszaki vizsga folyamán minden lámpának működnie kell. Kürtnek az előírt értékű hangintenzitást el kell érnie, az ablakmosó ablaktörlő működjön. Az indexek sárga fénnyel villogjanak.

Gumiabroncsok és felni: Amennyiben alufelni van a gépkocsin és az nem gyári, kérhetik a műbizonylatot. A gumik nem lehetnek kopottak. A bordák mélysége meg kell, hogy haladja az 1,6 mm-t.

Kötelező kiegészítők: Egészségügyi csomag, elakadásjelző háromszög.