Autóbusz

Autóbusza vizsgára való felkészítését vállaljuk. Ahhoz, hogy autóbusza megfeleljen a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elvárásainak, szabályzatainak és nem utolsó sorban az Ön illetve környezetének biztonságos közúti forgalomban való részvételéhez, mi maximálisan csak a lehető legjobb munkát igyekszünk kiadni műhelyünkből. Több száz elégedett ügyfelünk, igazolja számunkra, hogy jól végezzük munkánkat, mikor újra és újra megtisztelnek bizalmukkal, és minket választanak!

Rövid határidővel vállaljuk autóbuszok gyors és zökkenőmentes műszaki vizsgáztatását Zalaegerszegen!

Környezetvédelmi felülvizsgálat


 

Eljáró hatóságok (szervezetek): az illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatalok és a velük szerződésben álló vizsgáló állomások

A környezetvédelmi felülvizsgálatok szabályait a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának szabályairól szóló 77/2009. (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM együttes rendelet tartalmazza.

A rendelet alapján környezetvédelmi felülvizsgálatot kell végezni a magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott, belső égésű motorral meghajtott vagy egyéb üzemű járművekre, a muzeális jellegű jármű, a motorkerékpár, a segédmotoros kerékpár, a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű kivételével.

A jármű környezetszennyezési jellemzőit forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos vizsgálat keretében elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálat során kell ellenőrizni. A környezetvédelmi felülvizsgálat eredményét a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott „Műszaki adatlap” tartalmazza. 

A forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos vizsgálatot megelőzően elvégzett környezetvédelmi felülvizsgálat eredményét a környezetvédelmi vizsgáló állomás által elektronikus úton rögzített tanúsítást, a „Műszaki adatlap” környezetvédelmi adatsoraival és minősítésével megegyező tartalmú „Környezetvédelmi adatlap” tartalmazza. A 30 napon belül kiállított megfelelt minősítést tartalmazó „Környezetvédelmi adatlap”-ot a forgalomba helyezés előtti, vagy időszakos műszaki vizsgálatot végző vizsgáló állomás – a jármű környezetvédelmi megfelelőségének tanúsításaként – a vizsgálata során elfogadja.

Új jármű forgalomba helyezése esetén, a jármű környezetvédelmi megfelelősége mérések végrehajtása nélkül is tanúsítható, ha a jármű jellemzői a gyártó által meghatározott valamennyi átadási, műszaki és minőségi követelménynek megfelelnek, és a gyártó, illetve vezérképviselet nyilatkozik a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásáról.

Előzetes műszaki vizsga átvizsgálás: Ügyfeleink igénye esetén a műszaki vizsgáztatást megelőzően átvizsgáljuk autóbuszát annak érdekében, hogy az minden tekintetben megfeleljen hatósági előírásoknak és Önnek ne kelljen pótdíjat fizetnie egy esetleges hibáért.

Műszaki vizsgához szükséges iratok

Magánszemély esetén:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcím kártya (ha van)
 • Meghatalmazás gépjármű tulajdonostól (formanyomtatvány itt)
 • Gépjármű forgalmi engedély
 • Érvényes kötelező felelősség biztosítás

Jogi személy esetén:

 • Cégkivonat
 • Aláírási címpéldány
 • Meghatalmazás (formanyomtatvány itt)
 • Gépjármű forgalmi engedély

Műszaki vizsga követelményei

Fékvizsgálat: Fontos hogy első és hátsó fékberendezéseink közel egyformán fogjanak. A fékek hatásfokát fékpadon ellenőrizzük szervizünkben. Fontos, hogy a hátsó fékek is megfelelő hatásfokkal működjenek. A kéziféknek dupla szerepe van a autóbuszon, ezért fontos, hogy jól működjön. A műszaki vizsga során a fékvizsgálatakor nemcsak a fékerő eltérést vizsgáljuk, hanem azt is, hogy mekkora pedálerőnél érjük el az adott fékhatást. Ezzel fény derül arra, ha az autóbusz pedálszelepe hibás, esetleg fékpofák, féktárcsák, fékbetétek vagy fékdobok rossz állapotban vannak.

Futómű vizsgálat: A vizsgálatot mozgatópad segítségével végezzük szervizünkben, melynek során aknás átvizsgáláson esik át az autóbusz. A vizsgálat során minden gömbfejet, gumiszilentet, porvédő gumit ellenőrzünk. A műszaki vizsga során a legfontosabb, hogy a gömbfejek ne lógjanak, és a futómű gumialkatrészei ne legyenek kiszakadva, kikopva.

Kipufogórendszer átnézése: A kipufogórendszer ne legyen nagyon rozsdás-korrodált, és nem szivároghat a kipufogógáz. Ha lyukas vagy kifúj a kipufogó, akkor az autóbusz megbukna a műszaki vizsga során.

A szélvédő állapota: Az első szélvédőn nem lehet repedés még egy egészen kicsi sem. Kőfelpattanás csak abban az esetben engedélyezett a műszaki vizsga során, ha az javítva van.

 • Az első szélvédőn és az első kettő oldalüvegen a fóliázás nem megengedett, a többi üvegen lehet.
 • Ha pótféklámpa van az autóbuszon és a hátsó szélvédő fóliázott, akkor a féklámpa helyét ki kell vágni.

Korrózió: Az autóbuszon nem lehet olyan korrózió, amit kisebb erőhatással át lehet lyukasztani. Ügyeljünk arra, hogy minden olyan korrodált felületet tüntessünk el, ami okot adhat a kételyre.

Ülések, biztonsági övek: Az ülések nem lóghatnak, nem mozoghatnak, azoknak működőképesnek és állíthatónak kell lenniük. A biztonsági öveknek működőképeseknek és kapcsolhatóaknak kell lenniük.

Világító, fény- és hangjelző berendezések: A műszaki vizsga folyamán minden lámpának működnie kell, ami az autóbuszra van szerelve, tehát ha van ködlámpa, akkor annak is. Kürt szóljon, az ablakmosó ablaktörlő működjön. Az indexek sárga fénnyel villogjanak.

Gumiabroncsok és felni: A gumik nem lehetnek kopottak. A bordák mélysége haladja meg az 3 mm-t. A gumi méreteknek minden keréken azonos méretűnek kell lennie.

Kötelező kiegészítők: Egészségügyi csomag, elakadásjelző háromszög.